Quantcast
Channel: Missä neuloimme kerran
Viewing all 652 articles
Browse latest View live

Takorauta-pipo

$
0
0
Takorauta-puseron testineulojat heittivät ilmoille idean piposta samalla intarsiapitsillä. Ja olihan niin mainio idea heti toteutettava.



Mitä:Iron gate / Oma ohje
Miten: Pyöröpuikko 3.0 mm
Mistä: WalkCollection Cozy Merino + Hedgehog Fibres Skinny Singles, 75 + 10 g
Ravelryssa

Puseron neulomisesta jäi kontrastiväriä reippaasti yli, joten siitä riitti piponkin suunnitteluun. Pääväriä piti kuitenkin kipaista kaupasta hakemassa ja löysin tämän kauniin murretun, jotenkin lyijyn värisen vihreän merinosinkun.


Pipoon oli siis tarkoitus tulla samaa pitsiä kuin puserossakin. Ajattelin kuitenkin, että pitsistä tuulisi herkästi läpi niin paljon, että tokkopa piposta sellaisena olisi paljonkaan lämmikkeeksi. Siispä tein piposta kaksinkertaisen. Nyt ei palele korvia eikä päätä! Lisäksi pitsi erottuu hyvin tummaa pääväriä vasten.


Pipo aloitetaan vuorin päälaelta. Siihen tulee ensin sädemäisiä lisäyksiä, kunnes silmukoita on riittoisasti, minkä jälkeen loput vuorista neulotaan sileänä pötkönä alareunan resoriin asti. Resorin jälkeen myssy ikään kuin kiepsautetaan toisin päin ja neulotaan päällimmäinen pipo. Pipot kiinnitetään toisiinsa resorin yläreunasta, jotta ne pysyvät kiltisti aloillaan.

Tässäkin neulotaan kontrastivärinen pitsipaneeli intarsiana pyörönä, mutta tämäkin ohje sisältää siihen kuvallisen ohjeistuksen, joten pelko pois. Jos et uskalla kokonaiseen paitaan lähteä, niin pipo on mukavan pieni projekti kokeilla tekniikkaa.


Pipoa suunnitellessa jännitin hiukan, että miten siististi saan toteutettua päälaen kavennukset pitsin kohdalta, mutta sepä onnistuikin tosi sievästi ja teki neulesuunnittelijan hyvin iloiseksi.

Pääväriä tarvitsee tuplapipoon melkein kokonaisen vyyhdin, mutta kontrastiväriä ei kulunut kuin 10 g. Jämiä jäi yhä, mitäs niistä seuraavaksi keksisi?


Pipo on ollut ahkerassa käytössä heti valmistumisestaan asti. Se on vuorillisena ihanan lämmin, merinosinkku on hirmuisen pehmoista lankaa päätä vasten ja pitsi sopii niin paitaan kuin pipoon hienosti. Nurjien ja oikeiden silmukoiden vaihtelu tuo pitsiin kivasti kolmiulotteista vaikutelmaa.

Tämäkin ohje on nyt testineulottu ja kaupan Ravelryssa. Saat ohjeen puoleen hintaan, mikäli ostat myös Wrought iron -puseron ohjeen. Lisää vain molemmat ohjeet Ravelryn ostoskoriin ja alennus tulee näkyviin automaattisesti. Saat alennuksen myös, mikäli olet ostanut Wrought iron -ohjeen aikaisemmin. Tarjous on voimassa lauantain 25.02.2017 loppuun.

Neulisti

Ihmeiden aika ei ole ohi

$
0
0
Kolme vuotta sitten pidettiin toverin kanssa helmikuun alussa startiittiviikko: joka päivä piti aloittaa joku uusi neuleprojekti. Aloitin takin. Neuloin sitä n. 8 cm. Ja sen jälkeen olen kuunnellut kavereiden kuittailua takista viimeiset kolme vuotta. Eivät olleet uskoa, että nostin sen talviunilta takaisin puikoille ja tein valmiiksi. Siitäs saivat. (Jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin välillä epäilytti itseäkin...)


Mitä:Aidez / Cirilia Rose
Miten: Pyöröpuikot 6.0 ja 7.0 mm
Mistä: Cascade Yarns Eco+, 450 g
Ravelryssa

Aidez on kovasti suosittu ilmainen takkiohje paksulle langalle. Minulle lupailtiin lankakaupassa, että Cascade Eco+:sta riittää kolme jättivyyhtiä takkiin varmasti. Vähän epäilytti, mutta ostin langat ja laitoin työn puikoille.



Nolona on tunnustettava, että kuten monesti aiemminkin, neulominen karahti alkuinnostuksen jälkeen siihen, kun olisi pitänyt jaksaa hetki ajatella. Olin alkuun pohtinut ja muokannut silmukkamääriä jotenkin itselleni sopivammaksi ja sitten unohtanut koko jutun. Muutamaan kertaan vuosien varrella otin työn esille, mutta joka kerta aloin epäillä silmukkamäärän järkevyyttä ja jätin projektin odottamaan parempaa päivää. 


Tuskien tammikuussa, jolloin on kiellettyä aloittaa uusia projekteja, jollei ole tehnyt valmiiksi tai purkanut kaikkia vanhoja keskeneräisiä, Aidez nousi taas ajankohtaiseksi. Tällä kertaa päätin hillonneeni muutaman sentin takinalkua riittävän pitkään ja aioin purkaa sen. Vedin puikot pois työstä ja sovitin helmaa ympärilleni. Kah! Olinkin näköjään säätänyt silmukkamäärät ihan just kohdilleen, koska se olikin sittenkin juuri oikean kokoinen. Eikun puikot äkkiä takaisin silmukoihin ja neulomaan!


Takissa on ainakin neljää erilaista palmikkokaaviota, jotka kaikki kulkevat keskenään eri tahtiin. Heti takin aloitettuani yritin helpottaa neulomista tekemällä oman kaavion, jossa näkyisi kerralla kaikki, mitä etu- ja takakappaleissa tehdään. Ilman sitä projektin pariin palaaminen olisi saattanutkin tuntua ihan ylivoimaisen työläältä. Loppujen lopuksi, vaikka kaavioita onkin paljon, ne oppi ihan hetkessä ulkoa, enkä vilkaissutkaan jättikaaviotani alun jälkeen. Olkoonkin, että takin valmistuttua huomasin neuloneeni yhden palmikon koko ajan väärin, mutta hälläpä väliä, hyvältä se näyttää silti.


Ohje on tehty palasina neuloen. Ihan pöhelöä moinen. ohjeen muokkaaminen saumattomaksi onnistui ihan kivuttomasti. Loin puikoille kaikki taka- ja etukappaleiden silmukat kerralla ja neuloin yhtenä pötkönä kainaloihin asti. Sen jälkeen neuloin hihat samalle korkeudelle ja yhdistin ne vartaloon. Tässä mallissa kun on raglanhihat, ne oli helppo tehdä saumatta ilman sen kummempia kommervenkkejä. Koska halusin välttää kaikki saumat, neuloin shaalikauluksenkin siten, että yhdistin sitä samalla neuloessani takakappaleen yläreunaan. Neuloin kummankin puolen kauluksen niskan keskelle ja yhdistin silmukoimalla. Yritin myös muotoilla reunusta neulomalla kauluksessa muutamat lyhennetyt kerrokset juuri ennen niskaa, jottei kauluksen yläreuna lörpöttäisi niin pahasti.


Jälleen kerran pingottaminen teki taikojaan. Juuri puikoilta pudonnut takki vaikutti turhan naftilta ja näytti peilatessa pöljältä. Teki mieli nakata se nurkkaan unohtumaan, mutta tiesin antaa pingotukselle mahdollisuuden. Kyllä kannatti, koska takki venähti pingotuksessa huisin paljon ja siitä tuli just eikä melkein hyvän kokoinen. Lanka venähti kastelussa kuin alpakka, vaikka vyötteessä lukee, että tämä on ylämaan villaa Perusta.



Ja voi kuulkaa, miten pehmeää lanka onkaan! Se on uskomattoman kevyttä ja ilmavaa. Se tuntuu lämpöiseltä pilveltä päällä. Ja en ollut uskoa silmiäni, kun takki ei vienyt edes kahta kokonaista jättivyyhtiä. Saisin langoista vielä melkein toisen samanmoisen.


Kolme vuotta jäähyllä istunut takkiprojekti osoittautukin ihan helpoksi neulottavaksi ja lopputuloksena on erinomaisen kokoinen lötkötakki ylipitkillä hihoilla. Tämä pääsee varmasti ahkeraan käyttöön.

Neulisti

Ruusuisia unelmia

$
0
0
Innostuin viime vuonna viime tipassa ilmoittautumaan Nancy Marchantin briossikurssille, kun sellainen Kerässä järjestettiin. Ja siitä kovasti innostuneena ostin itselleni Nancyn briossihuiveja sisältävän kirjan ja pistin kiireesti yhden puikoille. Ja pitkään se puikoilla viihtyikin...


Miten: Pyöröpuikko 4.5 mm
Mistä: Madelinetosh Prairie + Manos del Uruguay Marina, 40 + 38 g
Ravelryssa

Aina kaikki ei vaan toteudu käytännössä ihan niin kuin tuli haaveiltua. Ensinnäkin päätin neuloa huivin mohairin sijasta pitsivahvuisesta merinosinkusta. Virhe. Kas kun huivi vaatisi mohairin pörröisyyttä ollakseen vähänkään muhkeampi. Pitsilankani pingottui pitsilangan tapaan ohueksi, laskeutuvaksi hämähäkinseitiksi. Ei varsinaisesti toimiva ominaisuus kaulahuivissa. Tjaa.. Ehkä joku huolii tämän itselleen juhlamekon kaveriksi.


Toiseksi ajattelin tämän olevan viihdyttävä neule. Ja olihan pitsisten lehtien neulominen briossilla hyvinkin mielenkiintoista - ensimmäiset kaksi lehteä. Sen jälkeen tajusin, että tätä pitäisi jaksaa neuloa vielä yli metri. Yhtä ja samaa kaaviota. Huoh.


Kolmanneksi ärsyynnyin kirjaan. Nancy on ihan velho briossin kanssa ja kirja on kaunis kuin mikä. Mutta... En hirveästi arvosta sitä, että kirjailija kertoo itse käyttävänsä yleensä italialaista silmukoiden luontia briossissa. Hän kun jatkaa, että siihen löytyy ohjeet googlesta tai hänen toisesta kirjastaan. Niin, mutta kun minulla ikään kuin on nyt TÄMÄ kirja ostettuna, eikä se toinen!


Huivin neulominen venyi vaikka kuinka. Yritin edistää sitä toisinaan ottamalla sen ainoana projektina neuletapaamisiin, jotten voisi muuta kuin neuloa sitä. Tästä seurasi lähinnä vain infernaalinen hartiajumi ja päänsärky.


Erityis"suosikkina" vielä mainittakoon keskitetyt kavennukset lehtien päissä, joissa nostetaan keskimmäinen silmukka työn eteen hengailemaan siksi aikaa, kun kavennellaan muut pois. Sepä se vasta helppoa ja lystikästä olikin. Huomasinkin valmiista huivista, että olin yhdessä vaiheessa kyllästynyt tuon kavennuksen kanssa jonglööraamiseen ja tehnyt sen välillä toisin. Niin, että sekin sitten vaihtelee pitkin huivia.

Aina ei voi voittaa. Ei edes joka kerta. Pah. Niin joo, neuloin huivia, kunnes se oli pikkaisen venytettynä 140 cm pitkä. Pingotuksessa se venyi yli 160 cm mittaan.

Neulisti

Eri kuitujen kesto käytössä

$
0
0
Eräs lukija pyysi minulta postausta siitä, miten erilaisista langoista tehdyt neuleeni ovat kestäneet käyttöä. Pengoin vaatekaappia ja etsin muutaman malliesimerkin siitä, miten tietyt kuidut ovat nuhjuuntuneet tai olleet nuhjuuntumatta käytössä.

Aloitetaan alpakasta. Neuloin 2013 Veera Välimäen Still light -tunikan Drops Alpacasta. Lanka on 100% alpakkaa, joka on tunnettu pörheydestään.


Tunika on ollut ahkerasti käytössä ja alpakka on nyppyyntynyt jonkin verran. Itse asiassa odotin, että neule olisi ollut paljon nyppyisempi ja nuhjuisempi, kun kaivoin sen kaapista, mutta se yllätti positiivisesti. Neljä vuotta käyttöä ja isompia määriä nukkaa löytyy lähinnä taskujen pohjilta.


Myös seuraavan paidan langassa on alpakkaa mukana. Neuloin 2016 keväällä Joji Locatellin Light rain -puseron Baa ram ewen Tituksesta. Langassa on 50% wensleydalea, 20% blue faced leicesteria ja 30% alpakkaa. Wensleydale on hyvin pitkäkuituista (ja hiukan karheaa), mutta bfl tuo tähän lankaan kivasti pehmeyttä.


Puserosta on nopeasti tullut yksi käytetyimpiä neuleitani. Ja tämän langan kanssa se käyttö myös näkyy. Irtokuidut kasaantuvat suuriksi ja näkyviksi nypyiksi - etenkin kyljissä ja hihoissa, eli niissä kohdissa, jotka käytössä hankaavat toisiaan vasten. Tästä huolimatta, paita on niin mukava ja pehmoinen päällä, etten jaksa niin välittää sen nyppyisyydestä.



Se alpakasta. Pohditaanpa sitten erilaisten merinolankojen käyttäytymistä. Olen neulonut useammankin paidan yksisäikeisistä merinolangoista, kuten Madelinetosh Merino Lightistä ja Hedgehog Fibresin Skinny Singlesistä. Tässä käsiteltävä yksilö on 2015 neulottu Hanna Maciejewskan Moyen Age.


Merino on pehmoisuutensa vuoksi hyvin altis nyppyyntymiselle. Lisäksi yksisäikeinen lanka on herkempää kuin monisäikeinen, kun siinä merinon lyhyet kuidut pääsevät nousemaan pörröisinä neuleen pintaan. Tämäkin pusero on nuhjuuntunut käytössä jonkin verran, mutta vähemmän kuin mitä olisin voinut muiden merinosinkkunurinoista päätellä. Paita on nuhjuisin toisiinsa hankaavista kyljistä ja hihoista, sekä tiukimmasta kohtaa rinnanympäryksen korkeudelta. Nypyt ovat kuitenkin kovin pieniä, eivätkä siksi häiritse minua kovinkaan paljon. Tämän lisäksi esimerkiksi suunnittelemani Wrought iron -pusero on neulottu merinosinkusta ja on kestänyt hyvin sen, että siitä on nopeasti tullut suosikkipaitani.


Paksumpia merinoneuleita edustaa 2014 valmistunut The Uncommon Threadin Merino DK:sta neulottu Veera Välimäen Hooray cardigan. Tämä on luottotakkini kylmimmissä talvipakkasissa.


Lanka on sen verran tiukkakierteistä, ettei takissa näy merinon pehmeydestä huolimatta juuri mitään kulumisen jälkiä. Toisen etukappaleen helmasta löysin muutaman nypyn, mutta siinä kaikki. Kierteessä lienee sen salaisuus.



100% merinon lisäksi minulla on useita neuleita, joissa on merinon kaverina silkkiä. Kauan sitten vuonna 2012 neuloin ihanan paksusta ja kevyestä Manos del Uruguayn Silk Blendistä itselleni Amy Christoffersin Pomme de pin cardiganin. Lanka on yksisäikeistä ja siitä on 70% merinoa ja loput silkkiä.


Pomme de pin on neulevarastoni ehdoton ykkönen. Se on valmistumisestaan lähtien ollut lähes päivittäisessä käytössä. Olenkin jo 2013 kirjoittanut Ravelryssa projektin muistiinpanoihin, että jos minun olisi pakko valita vain yksi neule loppuiäkseni, se olisi tämä. Koska takki on ollut niin kovassa käytössä, käytön jäljet myös näkyvät siinä. Paitsi että yksisäikeinen merinopohjainen lanka on innokas nyppyyntyjä, silkillä on omat omituisuutensa. Silkki näet nostaa jo pienen käytön jälkeen eräänlaisen hohdon neuleen pintaan - haloksikin (=sädekehä) tätä kutsutaan. Se tekee neuleen pintaan harmahtavan, hohtavan kerroksen.



Takki on siis sekä nyppyyntynyt, että halon peitossa. Se on myös todella ahkeran käytön seurauksena hiukan huopunut hihansuista. Tämä osoittautuikin pelkästään positiiviseksi jutuksi, kun ompelutouhuissa menin vahingossa leikkaamaan kankaan lisäksi vekin tämän takin hihansuuhun. Ensin meinasi päästä parku, mutta sitten huomasin, ettei huopunut hihansuu aio lähteä purkautumaan. Se ei ole ollut pikku vekistä moksiskaan. Tätä takkia on rakastettu, ja se näkyy. Mutta antaa näkyä, aion käyttää tätä jatkossakin.


Olen neulonut vaatteita myös monisäikeisestä merinosilkistä. Tämän Veera Välimäen suunnitteleman Laneway-tunikan neuloin kesällä 2014 The Uncommon Threadin Merino Silk Fingering -langasta. Nykyään langalla on vähän eri koostumus, mutta tuohon aikaan siitä oli 50% merinoa ja 50% silkkiä.


Myös tässä tunikassa erottuu selvästi silkin halo - ainakin, jos sitä tarkastelee paikan päällä eikä näistä valokuvista. Harmahtava halo peittää tunikaa, mutta nyppyjä ei juurikaan löydy kuin kainaloista, jotka ovat vaatteessa kovimmilla. Vähistä nypyistä saanen kiittää silkin korkeaa osuutta langassa sekä monisäikeisyyttä. Tunika on ollut niin mukava ja tyylikäs käytössä, että olen viime aikoina suunnitellut toisen saman moisen neulomista - merinosilkistä tälläkin kertaa.


Entä sitten muut kuidut kuin merino? Yksi suosikkikuitujani on BFL eli Blue faced leicester. Se on lähes yhtä pehmeää kuin merino, mutta kestävämpää. 2014 keväällä neuloin itselleni yhdistelmän Joji Locatellin Feathers in the wind - ja Veera Välimäen Make space -takeista. Lankana minulla oli Kraft Hand-dyed BFL DK. Lanka on 100% pöffeliä, eli BFL-villaa.


Tämäkin neule on vaatekaappini käytetyimpiä. BFL-lanka on kestänyt käyttöä hyvin. Se ei ole juurikaan nyppyyntynyt vuosien varrella, mutta kuitu on sen verran merinoa pörheämpää, että tämäkin tuntuu muodostaneen oman pienen halonsa takin pintaan - ei tosin niin selkeästi kuin silkki. Yksi syy nyppyttömyyteen on varmastikin langan monisäikeisyys.


Jos sitten lopuksi katsottaisiin ihan villaa. Syksyllä 2013 neuloin itselleni Veera Välimäen Opettajattaren Louhittaren luolan Väinämöisestä. Halusin rentoon paitaan hiukan rakennetta, minkä vuoksi valitsin langaksi ihan villaisen sukkalangan. Väinämöisestä on 75% villaa ja loput 25% nylonia.


Takki on selvinnyt kunnialla kovasta käytöstä, enkä löytänyt siitä kovinkaan montaa nyppyä. Sukissa lanka (tämä ja kaikki muutkin) nyppyyntyy huomattavasti helpommin. Lanka ei toki ole mikään pehmein mahdollinen ihoa vasten, mutta tiesin sen projektia aloittaessani ja hipiäni kestää villaista tuntua aika hyvin.


Täysvillaisia takkeja edustaa tässä katsauksessa viime syksynä itse Tukuwoolista suunnittelemani Uan. Tukuwool Fingering on suomalaista, kaksisäikeistä villaa. Se on yhtä aikaa pehmoista, mutta selvästi villaisen rouheaa. Takki on ollut todella ahkerassa käytössä ja nyppyyntynyt sen myötä aika lailla.


Langan kierre on melko löyhä, mikä tekee langasta pehmeän, mutta altistaa sen myös nyppyyntymiselle.



Paitsi neuleiden kestävyydestä, minulta kysyttiin myös niiden huoltamisesta. Villaahan ei tarvitse pestä, jollei mene sotkemaan neuleitaan. Villavaatteille yleensä riittää tuuletus. Paidat ja takit voi vaikka pistää henkarissa takapihalle roikkumaan pakkassäässä, niin johan virkistyvät. Jos neuleitaan pesee, on varauduttava siihen, että ne täytyy sitten myös pingottaa uudestaan. Uudelleen pingottaminen voi muutenkin tehdä silloin tällöin hyvää, vaikka onkin ärsyttävän työlästä.

Tästä postauksesta inspiroituneena innoistuin vihdoin ostamaan itselleni Sweater stone -nukanpoistokiven. Kokeilin sitä kaikkiin postauksessa esiteltyihin neuleisiin ja sain aikaan korkean keon nukkaa, nöyhtää ja nyppyjä. Parhaiten nukkakivi puri Drops Alpacaan, Baa ram ewen Titukseen ja Tukuwooliin. Näin pikaisella kokeilulla voin suositella sen käyttöä nyppyisiin neuleisiin. Sen sijaan toisten neuleiden kohdalla, jotka eivät olleet niinkään nyppyisiä vaan esim. silkin halon peitossa, nukkakivi tuotti enemmän nukkaa kuin poisti. Älä siis yritä käyttää sitä neuleeseen, jossa nyppyjä ei oikeasti ole poistettavaksi, koska tällöin nyppykivi saattaa vain rikkoa langan pinnan.


Neulisti

Neulojan sivupersoona

$
0
0
Tässä vuosien varrella on alkanut epäilyttää, että neuloja sisälläni omaa sivupersoonia. Semmoisia ketkumaisia tyyppejä, jotka saavat ne kaikista "parhaat" ideat.


Mitä: Stormcloud mitts / William Nelson
Miten: Sukkapuikot 2.25 mm
Mistä: The Uncommon Thread Silky Merino Fingering, 36 g
Ravelryssa

Olen melkoisen vakuuttunut, että se oli joku täysin hallintani ulkopuolelle jäävä sivupersoona, jonka mielestä oli kannattavaa pitää startiittiviikkoa kahtena vuonna. Pidin siis sekä 2014 että 2015 helmikuun ensimmäisellä viikolla startiittipirskeitä, joissa joka ikinen päivä aloitettiin joku uusi projekti - ja viimeiset kaksi tammikuuta olenkin sitten viettänyt yrittäen tuhota startiittiviikkojen tuotoksia.

Olen aika varma, että se sama sivupersoona on se, jonka mielestä neuleprojekteista ei tarvitse tehdä muistiinpanoja, koska voihan kaiken sitten laskea myöhemmin, jos on tarvis. Ja ihan ehdottoman varmasti se on se sama sivupersoona, joka sitten jättää laskematta kämmekäs nro ykkösestä siihen tehdyt muokkaukset kämmekäs nro kakkosta neuloessaan. Itse olen epäilemättä syytön tähän kaikkeen ketkuiluun.


Faktat pöytään: Helmikuun 2015 startiittiviikolla tuli aloitettua kämmekkäät masokistineulojalle tyypilliseen tapaan: "Onpa erikoisen näköinen pintaneule! Näitä pitää kokeilla." Aloitin neulomaan kämmekkäitä, joissa on hyvin erikoinen ja vähän haastava pintaneule, joka koostuu nostetuista lankalenkeistä, helmistä ja vaikka mistä. Haastavan pintaneuleen lisäksi malli oli kirjoitettu tasona neulottavaksi, mihin piti tietysti puuttua. Erityisen lisähaasteen hommaan toi se, että pintaneuleen jännittävimmät asiat tapahtuvat nurjan puolen kerroksilla, jolloin ohjeen kuvatutoriaalia katsellessa pitäisi se päänsä sisällä osata kääntää toisella puolella neulottavaksi. Helppoa kuin nakki, eikö?

Kämmekkään alku jäi kaikessa ärsyttävyydessään lähes vuoden jäähylle. Viime vuonna tuskien tammikuussa päätin palata asiaan ja sain neulottua ensimmäisen kämmekkään peukaloa vaille valmiiksi. Tänä vuonna tuskien tammikuussa ärsyynnyin parittomaan kämmekkääseen ja päätin vihdoin saattaa projektin loppuun - ja kaikki meni suorastaan kuin elokuvissa. Not.


Manasin ohjetta, joka piti paitsi muuntaa suljettuna neulotuksi, sain myös itse soveltaa toisen kämmekkään ensimmäisen peilikuvaksi. Noin puoli kämmekästä myöhemmin huomasin, että ohje sisälsi kyllä oman ohjeistuksensa toisenkin käden kämmekkäälle, en vain ollut huomannut sitä. Hyvä minä.

En ole aikoihin neulonut mitään sukkapuikoilla. Mutta koska muistin neuloneeni ensimmäisen kämmekkään neliskanttisilla sukkapuikoilla, joilla on usein eri tiheys pyöreisiin puikkoihin verrattuna, oli ne pakko ottaa toiseenkin kämmekkääseen. Ja koska nykyisin käytän kaikessa aina magic loop -tekniikkaa pyöröpuikoilla, sukkapuikot olivat koko ajan tiellä ja tökin niillä itseäni vähän väliä.

Jos ohjeärsytys ja puikkojen tiellä olo unohdetaan, neulominen sujui muuten yllättävänkin jouhevasti. En toista kämmekästä neuloessani ymmärtänyt enää yhtään, mikä siinä pintaneuleessa muka oli ollut niin vaikeaa sisäistää ja neuloa. Kunnes lopulta tajusin unohtaneeni, että kuvatutoriaalin kuvat oli piirretty kämmekkään nurjalta puolen. Lopputuloksena näissä kämmekkäissä on ainakin kolmella eri tavalla neulottua pintaneuletta - liekö mikään niistä tehty oikein.


Ja paras oli vielä edessä. Kun loppu alkoi vihdoin häämöttää ja tarkistuslaskin mallikuvioiden toistoja, huomasin kämmekkäiden olevan ihan eri kokoiset. Tässä kohtaa oli kauhean hauska huomata, että olin ensimmäisen kämmekkään kohdalla päättänyt tehdä siitä ohjetta selvästi lyhyemmän. Niin. Kuten aiemmin totesin, se sama ketkumainen sivupersoona unohtaa aina kaiken tämmöisen tärkeän. Tässä kohtaa pääpersoona, elikkäs meikäneuloja, päätti vähät välittää ja neuloi kämmekkäät loppuun. Olkoot ihan minkä kokoiset keskenään huvittaa.

Että tulipahan kämmekkäät. Pingottamisella sai pahimman kokoeron piilotettua. Sovitaanko kuitenkin, etten enää anna sivupersoonan pitää startiittiviikkoja?

Neulisti

Utuisia aaltoja

$
0
0
Viime kesäisillä neulefestareilla lahjottiin kaikkia osallistujia Veera Välimäen huiviohjeella. En alunperin aikonut neuloa sitä, mutta ajan myötä malli alkoi puhutella minuakin.


Mitä:Hazy Waves / Veera Välimäki
Miten: Pyöröpuikko 4.5 mm
Mistä: Handu Handdyed Perussukkalanka + Ikke Yarns Merino/Nylon/Cashmere, 93 + 88 g
Ravelryssa

Huivi oli yksinkertainen ja koukuttava. Jopa niin koukuttava, että huitaisin sen valmiiksi ihan parissa päivässä.


Malli alkaa päävärillä tehtävän viiston huivin kapeimmasta nurkasta. Alkuun neulotaan pitkästi ainaoikeaa muotoillen huivia välillä hiukan lyhennetyillä kerroksilla. Ennen reunusta tehdään viimeiset lyhennetyt kerrokset kontrastivärillä raidoittaen.


Reunaan neulotaan kontrastivärillä simpukkakuvioita - nekin lyhennetyin kerroksin muotoillen. Tyypillistä ja kaunista Veeraa. Ei jää epäselväksi, kuka tämän ihanuuden on suunnitellut.


Sen sijaan huomattavasti epäselvemmäksi jäävät huivin värit, joita ei mihinkään kuvaan tahtonut saada toistumaan oikein. Pääväri on Handun merinoa värissä Totinen mörkö. Nimi kuvaa väriä ihan täydellisesti. Tämä on semmoinen jännittävä ruskea, joka taittaa metallinhohtoiseen vihreään. Erikoisjännä väri. Hurjan kaunis, eikä näy näissä kuvissa yhtään.


Kontrastiväriksi nappasin lankalipastosta Ikken kasmirssukkista vihreän, sinisen ja keltaisen kirjavana vyyhtinä. Voi jesta. Olenhan minä ennenkin neulonut kasmissukkalankoja, mutta joka kerta ne viettelevät yhtä hurjasti. Tavallinen sukkalanka tuntui tämän rinnalla piikkilangalta, vaikka sekin oli oikeasti pehmeää. Huivissa kasmir ei ehkä joudu niin kovalle koetuksellekaan, että alkaisi nyppyyntyä holtittomasti.

Tämä huivi lähtee lämmittämään tädin kaulaa, mikäli värivalintani hyväksytään.

Neulisti

Ystävälle

$
0
0
Kuten moni luki blogista, Vyyhti karkasi maailmalle. Eipä hätiä, nääs kun tiedän osoitteen ja voin mennä silloin tällöin perässä. I know where you live, ja kaikkea muuta rakkaan ystävän stalkkaukseen sopivaa tekstiä. Kävin siis Vyyhdillä kylässä ja neuloin matkalla sukat. Ja jätin ne Vyyhdin jalkaan.


Mitä: Perussukat / Oma ohje
Miten: Pyöröpuikko 2.25 mm
Mistä: La Bien Aimée MCN Light + The Uncommon Thread Twist Sock, 42+16  g
Ravelryssa

Kuten kuvasta näkyy, tein raitasukat. Ai ei näy vai? En nimittäin tarkoita raidoilla näitä värikkäitä pätkiä. Tässä on raidoitettu kahta harmaata lankaa, joista toisessa on värikkäitä pätkiä seassa. Joo, en erota itsekään, missä kohtaa yksi harmaa vaihtuu toiseen. Uskokaa silti, kun kerron, että tässä on tehty kahdella harmaalla kolmen kerroksen raitoja.



Ennen joulua kalistelin toverin kanssa onnelliset sukat meidän ja maailman välejä pehmentämään. Meiltä molemmilta jäi niistä lankaa yli ja etenkin toveri on sitä mieltä, että kerran korkattu lanka on so last season. Ostin toverilta sekä kalistelusukista jääneen jämän että yhden toisen harmaan langan, jonka jälkeen minulla oli hyppysissäni yhteensä 90 g lankaa. Siitähän saa kevyesti sukat.



Iloisen kirjava La Bien Aiméen lanka ei olisi yksinään riittänyt toisiin sukkiin, mutta raidoittamalla sen sai venymään toiseenkin pariin. Resorin, kantapäät ja varpaat tein yksin sillä ja muut osat raidoitin toisella harmaalla. Raitoja tästä ei erota, mutta lopputulos oli paljon hauskempi kuin osasin odottaakaan. Oikeastaan kävi paremmin kuin hyvin, kun raitoja ei erota. Nyt sain toisella harmaalla venytettyä herkkulankani riittävyyttä ja raidoitus näyttää ainoastaan hieman harventaneen väriläiskien tahtia.



Vyyhdille sukat kelpasivat paremmin kuin hyvin. Erityisesti sen takia, että raidoitus toisella langalla rauhoitti väriläiskälangan ilmettä sopivasti. Olipa ihana pitkän tauon jälkeen pitää neulekuvaussessiot vanhan bloggaajakamun kanssa. Pysyköön jalkasi taas hetken lämpöisempänä!

Neulisti

Supersankari

$
0
0
Tein tässä keväällä jotain hurjaakin hurjempaa. Innostuin osallistumaan Facebookin ompeluryhmässä järjestettyyn yhteisompeluprojektiin, jossa kaikki ompelivat itselleen laukun. Jep. Laukun! Eikä siis mitään höttöistä ohutta kangaskassia, vaan kunnollisen ja jykevän laukun, johon mahtuu pakkaamaan viikonloppureissun tavarat.


Mitä: Weekend bag / ompeluryhmän ohje
Miten: Ompelukoneella
Mistä: Villakangasta, puuvillaa, tekonahkaa, niittejä, solkia, magneettilukkoja, vetoketjuja ja vaikka mitä

Joskus syksyllä huomasin gallupin, jossa kyseltiin, minkälaisen laukun yhteisompeluun löytyisi innokkaita ryhmäläisiä. Eniten ääniä sai ns. viikonloppulaukku, jollaista itsekin kyselyssä äänestin. Asiasta luvattiin infota lisää tämän vuoden puolella. Ystävänpäivänä projekti sitten alkoi. Ohjetta julkaistiin pala kerrallaan päivittäin ja sitten kovasti kohistiin keskenämme kaikkia sen ompelemiseen liittyviä hankaluuksia ja onnistumisen iloja. Ja nyt meillä on laukut!



Ihan ensimmäiseksi oli pienoinen urakka kasata itselleen kaikki tarvikkeet laukkuprojektia varten. Metalliset tilpehöörit ja valepohjaksi tarkoitettu muoviritilä oli onneksi koottu käteväksi, valmiiksi paketiksi Kangaskapinan verkkokauppaan ja sieltä sai samalla ostettua myös tarvittavia tukikankaita ja -huopia. Keinonahkan ja vuorin paksun puuvillan ostin Eurokankaasta, ja täydellistä päällyskangasta etsin Tallinnasta asti. Halusin kankaaksi jotain persoonallista ja kuitenkin laukkumaista. Tallinnanmatkalla olin etukäteen selvittänyt erään kangaskaupan osoitteen, mutta sieltä ei löytynyt kyllä mitään apuja laukkuhankkeeseen. Onneksi samalla kadulla oli kangaskauppoja pilvin pimein ja yhdestä pikku putiikista löysin sitten just eikä melkein täydellisen laukkumaisen kankaan. Se oli paksua villaa ja ajattelin sen sopivan tähän työhön kuin nenä päähän.




Seuraavaksi oli edessä kankaiden leikkaaminen ja tukikankaiden silittäminen. Laukussa oli palasia vaikka kuinka ja oli melkoinen työ pysyä kärryillä siitä, mitkä osat oli jo leikannut ja mitä vielä uupui. Laitoinkin kaikkiin palasiin nimilaput heti ne leikattuani. Tukikangas oli kiinni silitettävää mallia ja sen urakan vinkattiin hoituvan helpoiten niin, että leikkaa ensin päällys- ja vuorikankaat, ja sitten levittää tukikangasrullan silityslaudalle ja asettelee aina muutaman laukun palasen kerrallaan sen päälle ja leikkaa tukikankaat vasta silittämisen jälkeen. Jo tässä kohtaa sain huomata paksun villakankaan aiheuttavan harmaita hiuksia, koska se ei millään tahtonut lämmetä riittävästi, jotta tukikankaan liima sulaisi siihen kiinni. Tekonahan silittämisestä varoiteltiin etukäteen, että se joko sulaa silittäessä tai sitten tukikangas ei suostu tarttumaan siihen - tai mahdollisesti molempia yhtä aikaa. Positiivisena yllätyksenä minulla ei ollut suurempia ongelmia tekonahan kanssa, mutta kaiken kaikkiaan leikkely- ja silittämisurakkaan vierähti muistaakseni 9 tuntia!


Kun lopulta pääsin itse ompelemisen kimppuun, teki mieli lyödä hanskat tiskiin. Ohjeet olivat erinomaiset, mutta kankaani olivat niin paksuja, ettei niitä tahtonut saada edes ujutettua ompelukoneeni paininjalan alle. Ajattelin heti, ettei tästä voi tulla mitään, koska kone ei pysty työhön, mutta yritin toki jatkaa, kun tarvikkeet oli ostettu ja kankaat leikattu. Kehittelin jos jonkinmoista kikka kolmosta selvitäkseni eri vaiheista. Päällyskankaasta ommeltujen taskujen kiinnittäminen laukun päälle oli vaikein pala. Työtä ei mitenkään saanut ujutettu paininjalan alle, joten keksin kiinnittää yhden taskuista ompelemalla muutaman tikin taskun reunaan poikittain ja paksuimman taskun alareunan ompelin käsin. Oli todella vaikeaa saada neulaa kaikista kerroksista läpi ja tasku onkin enemminkin harsittu kuin ommeltu, mutta vaikuttaa silti pysyvän aloillaan ja olevan käyttökelpoinen. Opin laukkua ommellessa myös sen, että koneeni pystyy uskomattomiin suorituksiin. Kunhan työn saa jostain ohuemmasta kohtaa ujutettua paininjalan alle, kone kyllä kiskoo itsensä niiden paksumpienkin kohtien yli, vaikka minulla ei olisikaan voimia työntää niitä kohtia paininjalan alle.


Jospa sitten pari sanaa tästä varsinaisesta laukusta? Ensinnäkin, se on ihanasti aika valtavan kokoinen, koska siihen on tarkoitus mahtua viikonloppureissun vaihtovaatteet sun muut tavarat. Laukussa on etupuolella läpällinen tasku, joka pysyy kiinni magneettilukkojen avulla. Takapuolella on kirjekuoritasku, joka on alareunastaan kiinni laukussa vetoketjulla. Ideana on, että jos vetoketjun avaa, taskun takaa voi sujauttaa matkalaukun vetokahvan ja laukku kulkee kätevästi matkalaukun päällä. Laukun ulkopuolella on myös tilavat sivutaskut, joissa voi kuljettaa vaikka juomapulloa. Laukussa on tekonahkainen pohja sekä kahvat ja olkahihna. Laukun sisältä löytyy kaksi eri kokoista vetoketjullista taskua ja kolme muuta taskua, joista yhteen mahtuu vaikka läppäri/iPad. Ohjeen mukaan sisällekin olisi tullut vielä sivutaskut, mutta minä halusin jättää sisäpuolelle mahdollisimman paljon tilaa, koska tuppaan pakkaamaan viikonloppureissuille ihan liikaa tavaraa. Loppusilauksena laukussa on vielä sisäpuolella tekonahasta ommeltu valepohja - siis sellainen irrallinen pohjalevy, jollaisia kaupankin laukuissa aina on.



Tämä oli hurja projekti. Uskaltauduin kokeilemaan lukemattoman määrän minulle ennestään tuntemattomia temppuja. Paksut kankaat estivät ompelukoneen käytön jossain kohdin, mutta käsin tikkailimalla niistäkin selvittiin. Tässä työssä on varmaan joka ikinen sauma vähän vinossa, niitit ovat lommoilla ja ihan vinkurallaan ja muutama saumakin vähän rakoilee, kun päällyskangas ei ollutkaan ommellessa oikeassa välissä. Nämä kaikki ovat asioita, jotka näkee helposti,jos pääsee katsomaan laukkua lähempää. Se näyttää todellakin itse tehdyltä, mutta ei haittaa tippaakaan! Rakastan laukkuni joka ikistä vinoa milliä. Selvisin urakoista, joiden en uskonut olevan mahdollisia, kuten vaikkapa valmiin laukun kääntäminen vuorin pienen vetoketjutaskun läpi. Tämän ommeltuani tunsin itseni supersankariksi (ja saatoin heittää pari teemaan sopivaa poseeraustakin). Erityiskiitos vielä omalle kullalle, joka avusti vuorin kasaamisessa: mies seisoi ompelukoneen vieressä pitelemässä päällyslaukkua, kun minä survoin vuoria paininjalan alle milli kerrallaan manaillen. En olisi ikinä onnistunut sen ompelemisessa yksin, kun kaksistaankin tuntui haastavalta. Enpä muuten ole koskaan ennen ommellut koneella seisaaltaan, mutta tässä laukussa moni sauma vaati sen verran paljon voimia, ettei niitä istualtaan tikkailtu.


Koska nyt tiedän kaikki projektin sudenkuopat, päätin samantien tilata tarvikkeet toiseenkin laukkuun. Tällä kertaa tiedän ostaa ohuemmat kankaat.

Neulisti

Jonka mielestä villahousut eivät ole hot, on väärässä

$
0
0
"Pylly palelee lumihangessa istuessa," totesi rakas kälyni ja toivoi villahousuja. Sepä sattui sopivasti, kun minä nääs olen tämmöinen neulojatyyppi. Ei muuta kuin sopivaa mallia metsästämään ja lempivärejä tiedustelemaan.


Miten: Pyöröpuikko 2.25 mm
Mistä: Louhittaren luola Tuulen tytär, 121 g
Ravelryssa

Sattumoisin sopivasti samoihin aikoihin törmäsin netissä älyttömän hyvännäköisiin neulottuihin shortseihin. Kälykin tokaisi, ettei hoksannut tilausta tehdessään, että villashortsit voisivat olla paitsi hyvännäköiset, jopa seksikkäät. Mutta voihan ne, kun hyvin tekee.


Itse malli on hyvin simppeli. Pöksyt neulotaan ylhäältä alas. Ensin tehdään piiiitkä resori, jonka voi halutessaan kääräistä rullalle tai pitää ylhäällä vatsaa lämmittämässä. Resorin jälkeen lisäillään vähän silmukoita. Pöksyt ovat muuten sileät, mutta joustinta jatketaan sivuilla. Pyllylle tehdään tilaa lyhennettyillä kerroksilla ja kun housuilla on riittävästi mittaa, neulotaan haarakiila ja erotellaan kintut omiin lahkeisiinsa. Lahkeet neulotaan joustinneuleena. Helppoa ja hyvännäköistä.


Ohje oli kirjoitettu vain yhdelle koolle, M/L. Tarvetta oli kuitenkin ennemminkin koolle S. Yritin alkuun muokata ohjetta pienemmäksi. Laskin ohjetiheyden perusteella sopivamman silmukkamäärän, mutta siitä näytti tulevan niin pieni, että työ muistutti enemmänkin kauluria kuin lantion yli ujutettavaa vaatekappaletta. Purin neuleen heti parin kerroksen jälkeen ja noudatin kiltisti ohjetta. Otin yhtä kokoa pienemmät puikot, mutta loppujen lopuksi olisi kyllä pitänyt lisäillä resorin jälkeen silmukoita hiukan ohjetta maltillisemmin. Ei näistä mitenkään kauhean isot tullut, mutta vielä ne voisivat paremminkin istua.


Projektissa ehdottomasti hauskinta oli se, että ohje on kirjoitettu ruotsiksi. Olipa hauskaa pitkästä aikaa opetella uusi neulekieli. Sanakirjaankaan ei tarvinut turvautua kuin muutaman kerran, huomattavasti lystikkäämpää oli yrittää päätellä asiayhteydestä, mitä mikäkin tarkoittaa. Sivujoustimista tuli tarkoitettua kapeammat, kun olin tulkinnut väärin oikeiden ja nurjien silmukoiden lyhenteitä ja aloittanut resorin väärällä silmukalla. Mutta eipä tuota kukaan tiedä, jollen itse kerro. Hups.

Lanka oli pehmoista ja juuri sopivan semisolidia. Sitä oli ilo neuloa. Pitäisikin työstää tästä joku paita tai takki - yksi varastosta jo löytyykin. Yksi vyyhti riitti pöksyihin melkein. Jouduin korkkaamaan toisen vyyhdin vasta ekan lahkeen lopussa. Vähän lyhyemmän resorin kun tekisi housujen yläreunaan, tämä olisi yhden vyyhdin projekti.


Suurkiitos kälylle kuviin lainatusta pepusta. Oli ilo neuloa pöksyt, kun vastaanottaja tykästyi niihin niin kovasti.

Neulisti

Elsa-pipo. Not.

$
0
0
Osallistuin maaliskuussa retriitille ja nappasin rukin mukaani, sillä olin päättänyt pitkästä aikaa kehrätä. Kotona valikoin kasan inspiroivia kuituja mukaan ja sainkin niistä yhden työstettyä langaksi asti retriitissä.


Mitä: Kaksisäikeinen, 171 m / 120 g
Miten: Martin malliin
Mistä: Yarngrimoire Merino/silkki/firestar värissä Moby Dick
Ravelryssa

Kuitu valikoitui mukaan värinsä takia. Se on alusta asti huudellut, että Frozenia fanittavalle veljentytölle voisi tehdä tästä myssyn. Paitsi että se on vaaleansininen, siinä on mukana kimmeltävää firestar-kuitua, joka tuo lankaan hentoisen säihkeen. Tietenkään tuo säihke ei välity kuvista kovinkaan hyvin, mutta uskokaa pois, että siellä sitä on seassa. Itse tykkään erityisesti siitä, miten hienovaraisen säihkeen se lankaan tuo.

En ole aikoihin kehrännyt näin paksua lankaa. Jos harrastaa kehräämistä, tietää, että kaikesta langasta tuppaa herkästi tulemaan aina samanvahvuista. Jokaisella on oma sormituntumansa, joka tuottaa mieluusti aina yhtä ja samaa vahvuutta - yleensä jotain aika ohutta. Sitten jos haluaa, minkään muun vahvuista lankaa, se vaatii keskittymistä. Halusinkin haastaa itseni kehräämään mahdollisimman paksua lankaa. Tasaistahan siitä ei tietenkään tule, kun mennään mukavuusalueen ulkopuolelle, mutta käsinkehrätyssä langassa saa kyllä näkyäkin, että ihan itse tein.


Mitä: Pipo / Oma ohje
Miten: Pyöröpuikot 4.5 mm
Mistä: Oma rukkikehruu, 115 g
Ravelryssa

Jos kehrääminen vaati vähän tarkkaavaisuutta, piposta halusin tehdä mahdollisimman aivottoman. Alkuun korkea joustin, loppu pipo sileää ja kavennukset neljässä kohtaa. Resorin taitoin kahtia ja lopusta langasta tein tupsun sekä lettinauhat, joilla pipon voi halutessaan solmia leuan alta. Aika sievä, vai mitä? Niin minäkin luulin...


Vastaanotto oli vähän nuiva. Pipoa ei millään haluttu sovittaa, lettipipoja löytyi hyllystä kuulemma jo vanhastaan ja eivät Elsan letit edes ole siniset. Ja sitä kimalletta ei, täti hei, ole Elsan tukassa vaan mekossa. Olinpa tollo. 


Sama tomera kullanmuru on aiemminkin antanut suoraa palautetta käsitöistä. Ompelemani Elsa-mekko oli pielessä, kun viitassa oli ruusuja lumihiutaleiden sijaan. Vaan ahkerassa käytössä on sekin ollut. Eiköhän pipokin pääse päähän sitten ensi talvena.

Neulisti

Värittömyyden himo

$
0
0
Jotkut huivit ovat helpompia kuin toiset, kyllä sen ymmärrät. Vai mitenkä se laulu oikein menikään.


Mitä:Color craving / Stephen West
Miten: Pyöröpuikko 3.5 mm
Mistä: BC Garn Semilla Extra Fino, 133 g
Ravelryssa

Joskus aikoinaan, kun Color craving -huivi oli Stephenin mysteerineulonnassa ja niitä alkoi putkahdella ympäri Ravelrya, en ymmärtänyt mallin päälle yhtään. Semmoinen joka suuntaan kurkotteleva reikäinen lärpäke. Mitä sellaisella tekee?



Mutta sitten näin Stephenin kurssilla huivin ihan paikan päällä. Sehän oli ihana! Ihan täydellinen. Ihanan valtaisa huivin lärpäke, jonka ylettää kietomaan kaulan ympärille muutamaan sataan kertaan. Ja ne reiät! Hei, ne ihan kauhean käteviä, kun niistä voi pujottaa huivin pään ja se pysyy kaulalla solmimatta.



Siitä asti halusin ehdottomasti neuloa huivin itselleni. Ihan omaan käyttöön. Joku kerta törmäsin lankakaupassa Semillan ihanan huurteisiin väreihin, vaaleanpunaiseen ja mintunvihreään. Kotoa löytyi jo valmiiksi vyyhti valkoista ja vaaleaa harmaata, joten homma oli sitä myöten selvä. Yksi täysin väritön Color craving tulossa. Osuvaa, eikö. No ei ehkä, mutta ainakin meikäneulojalle tyypillistä käytöstä.


Huivi oli tosi hauska neulottava, vaikka koko ajan pitenevät kerrokset alkoivatkin välillä puuduttaa. Huivi aloitetaan neulomalla keskellä oleva raitaosuus. Reikärivistö saadaan aikaan tekemällä joka toisella kerroksella holtiton määrä lisäyksiä samassa kohtaa. Seuraavaksi neulotaan nurkka kerrallaan poimimalla silmukat keskikolmion kahdelta sivulta ja neulomalla koko ajan lyheneviä lyhennettyjä kerroksia. Kun yksi nurkka on käsitelty, otetaan toinen väri ja neulotaan seuraavat kaksi sivua. Lopuksi komeuden kruunaa nirkkopäättely.


Huivin neulominen oli siis hauskaa ja siinä tökki korkeintaan valitsemani värien järjestys. Oikeasti mallissa käytetään kolmea väriä, mutta mulla kun sattui olemaan neljä. Neljännen värin ujuttaminen työhön onnistui ihan helposti, mutta näin jälkiviisaana tuumaan, että olisi kannattanut raidoittaa keskikolmion vaalean punainen valkoisella harmaan sijaan. Harmaameleerattu pinkki ja harmaa yhdessä ovat vähän tunkkainen yhdistelmä. Sievä tästä tuli näinkin.



Ongelmat alkoivat vasta huivin valmistuttua. Sen kuvaamisesta ei nimittäin tahtonut tulla mitään. Ensin sitä kuvattiin Vyyhdin kanssa, kun käytiin heillä kyläilemässä maailmalla. Mutta jotenkin kuvista ei tahtonut tulla onnistuneita. Oli liikaa hälinää taustalla tai sitten kamera oli tarkentanut ihan väärään kohtaan tai sitä tai tätä. Aina jotain pientä pielessä. Otin huivin jo käyttöönkin ja päätin murehtia kuvia myöhemmin.



Lopulta otin uusintayrityksen äiti kameran takana. Paitsi, että minulla oli jo valmiiksi asennevamma tämän huivin kuvaamista kohtaan, kun siitä ei edelliselläkään kerralla tullut hyvää kuvaa ulos. Jos harrastaa neulekuvaamista, on varmaan tullut huomanneeksi, että nyrpeällä mielellä ei myöskään tule hyviä kuvia. Aikani kiukuteltuani pyysin äidiltä kauniisti anteeksi ja kerroin huivin olevan syypää huonoon tuuleen. Ja kun paha mieli oli kerran purettu, alkoi kuvauskin sujua.


Tämän kanssa suurin ongelma taisi olla huivin muoto. Se on niin pitkä ja kapea lärpäke, ettei sitä oikein saa kuvissa näkymään kokonaan. Katsokaa nyt! Yrittäkääpä itse venyä tämän kuvaamiseen. Kuvaushaasteista huolimatta itse huivi on kerrassaan ihana ja suosittelen sitä kaikille vähän erikoisempien huivien ystäville.

Neulisti

Viemisiä

$
0
0
Oli ilo päästä tutustumaan ystävän vauvaan, ja eihän sellaiselle reissulle sovi lähteä ilman pieniä tuliaisia.


Mitä:Bits + Pieces / Veera Välimäki
Miten: Pyöröpuikko 3.0 mm
Mistä: La bien aimée Merino Singles + tuntematon nöttönen, 18 + 6 g
Ravelryssa

Turvauduin jälleen kerran luotto-ohjeisiin. Veera Välimäen myssymalli on ehdoton suosikkini vauvan päähineeksi. Se on paitsi sievä, myös hauska neulottava, sillä lakki neulotaan hiukan kantapään käännöksen tapaan. Myssy myös valmistuu ihan muutamassa tunnissa, mikä on aina hyvä ominaisuus tuliaisneuleessa. Valitsin ohjeesta 6kk koon ja otin yhtä kokoa suuremmat puikot, jotta myssystä tulisi varmasti riittävän iso. Kauhean vaikea on arvailla  vauvojen kokoja. Mutta osuinpa oikeaan.

Viime kesän neulefestareilla jaettiin iltajuhlan osanottajille pussillinen lankamaistiaisia. Sain omastani (ja siskon pussista, kiitosta vaan) huikaisevan pirteää Wee rainbow on a vespa -väriä La bien aiméen merinosinkkuna. Tästä löysin niille nöttösille vihdoin sopivan projektin, johon ne riittivät. Myös harmaa raitalanka oli peräisin festareiden maistiaispussista, mutta en kyllä enää yhtään muista, mitä lankaa se on.


Mitä:Mini motif baby mittens / Lynette Hulse
Miten: Pyöröpuikko 3.5 mm
Mistä: Zelda's dippins Wild and free + The Uncommon Thread Everyday Sport, 9 + 8 g
Ravelryssa

Toki pakettiin piti sujauttaa myös tumput, koska kevätpäivät voivat vielä viluttaa pieniä sormia. Tämäkin ohje kuuluu vauvalahjasuosikkeihini. Parasta siinä on, että ohjeessa on kahdeksan eri kaaviota, joista valita. Malliin ei pääse kyllästymään, kun aina voi neuloa eri kaavion.


Tällä kertaa valitsin kaavioksi pikkuiset pöllöt. Tietenkään en ottanut edelliskerroista opikseni ja kaivoin jämälankakorista liian kirjavat langat, joilla kuvio ei erotu kunnolla. Tällä kertaa sentään otin tumppuihin kaksi sport-vahvuista lankaa, sillä fingering-vahvuisella tumpuista tulee ihan vastasyntyneen kokoiset ja ne jäävät nopeasti pieniksi. Onneksi arvoin näissäkin sopivat puikot käyttöön, sillä sekä myssy että tumput olivat juuri oikean kokoiset pikkuiselle.

Neulisti

Elämysmatkailua

$
0
0
Kotiuduin eilen vuoden parhaasta viikonlopusta. Vuorossa oli jo kuudes Kierot puikot -retriitti. Viides, jossa minäkin olen ollut menossa mukana. Suosittelen lämpimästi kaikille. En ole aikoihin kirjoitellut retriittiviikonlopuista, vaikka osallistun vuosittain kolmeen-neljään retriittiin, mikäli vain mahdollista. Jopa puhelimeni autocorrect tarjoilee  r- ja e-kirjaimen jälkeen sanaa retriittinarkkari. Nyt päätin pitkästä aikaa heilua kameran varressa, vaikkei minulla ollut edes yhtään valmista neuletta reissulla kuvattavaksi.


Vuoden paras viikonloppu vietettiin tällä kertaa Iisalmessa, Haapaniemen tilalla. Ohjelmaan kuului hirvittävä määrä hirvittävän hyvää ruokaa, ihanaa seuraa ja luokattoman huonoja juttuja, joille sai nauraa vapautuneesti. Meitä hemmoteltiin savusaunalla, hierojalla, lankalotolla ja perinteisellä Savo-tietovisalla. Lankakauppiaina paikalla olivat Kässäkerho Pom Pom ja Puffalan puoti. Houkutuksia oli siis riittämiin.


Vaikkea omia kuvattavia ollutkaan mukana, sain kuvata kasan kaverin neuleita. Kuvassa niiden alla pilkottaa patsas, joka osasi olla yllättävän pelottava joka kerta, kun sen ohi juoksi savusaunalle.


Lankalotossa minulla kävi parempi tuuri kuin koskaan ja pääsin napsimaan ensimmäisten joukossa parhaita herkkuja päältä. Yllättyisittekö valtavasti, jos kertoisin napanneeni palkintojen joukosta sellaisen täysin värittömän harmaan? Sellaisen niin vaalean, ettei se meinaa käydä harmaastakaan. Ai ette? Ihme väkeä.



Kieroissa puikoissa on joka kerta järjestetty myös erilaisia pajoja. Tällä kertaa halukkaat pääsivät opiskelemaan pitsineuleiden saloja ja sock blankien värjäämistä.


Pom pomin Liinu veti ainakin kolme värjäyspajaa, kun halukkaita oli niin monta. Sukkamattojen värjääminen tapahtuu samalla tavalla kuin langankin: liotetaan matto etikkavedessä, värjätään happoväreillä ja kiinnitetään väri kuumentamalla - tällä kertaa mikrossa. (Tähän ei sitten missään nimessä saa käyttää ruoanlaitossa käytettävää mikroa!) Hauskuus tulee siitä, miten eri tavalla värit sekoittuvat, kun sukkamattoa puretaan ja neulotaan sukiksi.


Värjäsin oman sukkamattoni roiskimalla pipetin avulla siihen vaaleaa keltaista ja vihreää, tumma pinkkiä, violettia ja muutaman pisaran mustaakin.



Muilla oli taiteellisempia lähestymistapoja. Niitä hetken tuijoteltuani otin työn alle vielä toisen sukkamaton, jonka maalasin järjestelmällisemmin. Pensselöin siihen ensin harmaan ruudukon, jonka täytin töpöttämällä violettia väriä ja lopuksi roiskin komeuden päälle hiukan mustaa. Harmi vaan, ettei harmaa väri tullut läpi toiselle puolelle, joka jäi kovin valkoiseksi. Tosin, tästä voi tulla vaikka kuinka hauska neuloessa, kun harmaa, violetti ja valkoinen sekoittuvat keskenään. Ensimmäisen sukkamaton neulominen oli pakko aloittaa jo heti eilen illalla kotiin päästyä.


Kiitos rakkaat toverit maanmainiosta viikonlopusta. Ja jos joku nyt siellä näyttöpäätteen toisella puolella miettii, kuinka tähän hauskuuteen voi päästä mukaan, niin tätä Ravelry-ryhmää kannattaa alkaa kyttäillä ensi vuonna alkuvuodesta.

Neulisti

Hupsis

$
0
0
Täällä ei ole kuulkaa mitään nähtävää. Ei niin mitään. Ehkä parin päivän päästä... ;)

Liian söpöä

$
0
0
Nyt tuli tehtyä jotain niin sievää, etten tahdo kestää.


Mitä:Alice pleated dress / Bella sunshine designs
Miten: Ompelukoneella
Mistä: Puuvillan jämiä

Pummityttöni on kuuleman mukaan viime aikoina viehtynyt vaaleista kukkamekoista. Eipä paljon ole tarvinut miettiä, mitä mahtaisin postikustin matkassa laittaa nimipäiväpaketiksi.



Netti on pullollaan toinen toistaan ihanampia ompelukaavoja. Neuloessa on nykyisin päivänselvää, että parhaat ohjeet löytyvät Ravelrysta, mutta ompelemisen suhteen minulla ei ole kokemusta kaavojen metsästämisestä. Niinpä lähdin etsimään sopivaa mallia suunnittelijalta, jonka ohjeet olen aiemmin jo todennut hyviksi. Tai siis yhden ohjeen, mutta kumminkin.


Selasin suunnittelijan kaikki mekko-ohjeet läpi ja päädyin tähän Peter Pan -kauluksiseen malliin. Ja tästä tuli onnistunein mekko aikoihin. Ohje oli aiemman kokemuksen tapaan kerrassaan moitteeton.


Mekossa on istuva yläosa pienillä holkkihihoilla ja peter pan -kauluksella. Ohjeen mukaisesti ala-osa olisi vekitetty, mutta koska työstin mekkoa kotoa löytyneistä jämäkankaista, päädyin rypytettyyn helmaan. Ei tarvinut miettiä, onko kangasta riittävästi, kunhan sitä on enemmän kuin yläosan alareunan leveydeltä. Rypytyksen olen oppinut Mekkotehdas aikuisille -kirjasta. Ommellaan vain mahdollisimman pitkällä piston pituudella kaksi ommelta, joiden alalankoja kiskomalla saadaan rypyt aikaan. Sitten ommellaan varsinainen sauma noiden ompeleiden välistä ja poistetaan lopuksi rypytyslangat. Ylimääräisenä söpöstelyelementtinä lisäsin vielä mekon helmaan pitsinauhan.


Kaiken huipuksi mekossa on taskut! Kuten olen aiemminkin todennut,  kaikissa mekoissa pitäisi olla taskut! (En ryhdy tässä kummemmin politikoimaan, mutta mikäli taskujen seksistinen historia kiinnostaa, niin täältä voi lukea naisten vaatteita vaivaavasta törkeästä kunnollisten taskujen puutteesta.) Täytyy myös sanoa, että tämän jälkeen on ehdottomasti saatava yksi peter pan -kauluksellinen mekko aikuistenkin koossa. Ehdottomasti.



Ja se ompeluprojektin onnistuneisuus (ihan oikea sana, uskokaa vaan), se näkyy ehkä parhaiten takaa. Enpä muista, milloin viimeksi olisin saanut ylä- ja alaosien reunat noin täydellisesti kohdistettua vetoketjua ommellessani. Tällä kertaa kaikki vain sujui kuin tanssi. Toivottavasti mekko on sopiva ja pääsee ahkeraan käyttöön.

Neulisti



Utu

$
0
0
Tammikuussa soikeistuin (juu, noin se taipuu) onnesta, kun minulta pyydettiin ehdotusta ohjeesta Laine Magazinen kevään numeroon. Mielen päällä olikin sopivasti hetken muhinut keväisen hempeä takkiohje, joten istahdin heti seuraavana päivänä laskemaan sille ohjetta.


Mitä: Utu / oma ohje
Miten: Pyöröpuikko 2.25 mm ja 3.0 mm
Mistä: Snailyarn Gradient Set, 310 g
Ravelryssa

Viime kesän neulefestareilla oli tarjolla ulkomaan ihmeitä. Oli ranskalainen La bien aimée ja italialainen Snailyarn. Jälkimmäisen kojulla rakastuin päätä pahkaa upeisiin gradienttisetteihin. Yhdessä paketissa on 100 g lankaa viidessä toisiinsa hissukseen liukuvassa värissä. Kaiken huipuksi lanka oli ihanaisen mintunvihreää, joka on ollut suosikkivärini viimeiset pari vuotta. Hillosin festariostoksiani syksyn ajan ja nyt oli oikea hetki pistää ne puikoille.



Suunnittelin takin, jossa on lehtikuvioin koristeltu kaarroke. Lehdet toteutetaan miniriikkisillä kierretyin silmukoin neulottavilla palmikonkierroilla. Lehtien sisustat ovat lehtiruoteja lukuunottamatta nurjaa. Lehtikuvioita lukuunottamatta takki on ihan simppeli ja päästää upean langan pääosaan. Vyötärömuotoiluja ei tässä mallissa ole. Pääntien resori neulotaan pienemmillä puikoilla, jotta pääntie ei pääse lörpöttämään. Takissa on 3/4-hihat, joissa on juuri ennen resoria vielä yhdet lehdet. Aikast kaunista ja herkkää.


Neuloin takin gradienttiseteillä siten, että vaihdoin väriä noin 12 cm välein. Aina värinvaihtokohdassa neuloin muutaman raidan, jotta siirtymä olisi vielä sulavampi, vaikka värien liukumat ovat jo valmiiksikin hyvin hienovaraiset. Vähän meinasi mennä pähkäilyksi, kun pitäisi muistaa jättää hihoihinkin vielä niitä vaaleampia värejä. Lopulta lanka loppuikin kesken ja meinasi päästä parku. Onnea on Ravelry ja stash search. Ravelryssa kun voi etsiä, kellä muulla on samaa lankaa. Bongasin onnekseni, että festareilla oli ollut neljäskin gradienttipaketti myynnissä, jonka oli ostanut neulojakamu tästä ihan lähiseudulta. Ei muuta kuin aneluviestiä eetteriin ja kohta sainkin jo langan melkein kotiinkuljetuksella. Suurkiitos toveri! 



Takki valmistui pienen paineen alla sopivasti ulkomaan reissulle kuvattavaksi. Hyvissä ajoin pari iltaa ennen reissua pistin sen pingottumaan, mutta siinä meinasi käydä hupsusti. Superwash-käsitelty merino lörähti neuleen painosta pesussa ja takki venähti ihan liikaa. Niin. Mallitilkut tosiaankin sietää pestä ja kuivattaa... Lopulta päädyin kastelemaan ja pingottamaan takin uusiksi lähtöä edeltävänä iltana. Asettelin hyvän aikaa neuletta mittoihinsa ja silittelin ylimääräiset rypyt pois. Onneksi temppuiluni toimi ja neule kuivui juuri oikeisiin mittoihin.



Kyllä kelpasi kuvata takkia ikivanhan yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa, kun Britannian talvi maineestaan huolimatta tarjoili meille pelkkää auringonpaistetta ikuisen tihkusateen sijaan.



Olen ihan holtittoman innoissani siitä, että ohje tosiaan on mukana Laineen uudessa, juuri ilmestyneessä kevät/kesänumerossa. On päässyt kovin komeaan seuraan ja upeisiin kuviin.

Neulisti

Tutkielma taskun pilaamisesta

$
0
0
Aiemmin tässä keväällä suoritin sankaritekoja ompelemalla itselleni maailman mainioimman laukun. Nyt äitienpäivän korvilla päätin ommella äidille samanmoisen. Ja suurimmaksi osaksi se onnistuikin hienosti...


Mitä: Weekend bag / ompeluryhmän ohje
Miten: Ompelukoneella
Mistä: Ohutta puuvillaa, keinonahkaa, tukikankaita, niittejä ja muuta tilpehööriä

Ensimmäistä laukusta viisastuneena hankin kakkoslaukkuun tarkoituksella ohuet kankaat. Vuorikankaan ja tekonahkan hain Eurokankaasta ja päällyskankaan tilasin Nova Melinalta. Se on ihanaista Liberty of London -tuotantoa.


Ensin ommellaan laukun päälle jäävä puoli. Aluksi tehdään magneettilukoilla kiinnittyvä etutasku  ja smart sleeve -mallinen takatasku, jonka takaa saa ujutettua matkalaukun vetokahvan. Sivutaskuihin uskaltauduin tällä kertaa laittamaan kuminauhan, ja vaikken yhtään uskonut pienen kuminauhan jaksavan rypyttää paksua tekonahkaa, niin sievästipä näyttävät rypyttyneen. Sivutaskujen sisäpuolet ovat päällisen kukkakangasta.


Laukun pohja ja sen reunustat ovat tekonahkaa ja pohjassa on kuusi pientä metallista laukunjalkaa. Päällä oleva vetoketju aukeaa molemmista päistä.


Viimeiseksi ommellaan vuorikankainen sisus. Sisäpuolelta löytyy taas yksi iso tasku esim. iPadille, kaksi pienempää avotaskua ja kaksi vetoketjutaskua. Lopuksi koko komeus käännetään pienen vetoketjutaskun pohjaan jätetyn aukon kautta. Uskomatonta, mutta onnistuu ihan hyvin - vieläpä ihan ilman repeämiä.


Viimeksi liian paksut ja jäykät kankaat aiheuttivat harmaita hiuksia. Tällä kertaa kaikki sujui paljon helpommin ohuiden kankaiden ansiosta. Jo tukikankaiden kiinnittämisestä asti kaikki oli sujuvampaa. Sellainenkin sauma, johon viimeksi tarvittiin mies seisomaan ompelukoneen vieressä laukkua pitelemään liukui paininjalan alla kevyesti ihan ilman apujoukkoja. Vaikein sauma oli laukun päällisen kokoaminen, kun sivutaskujen kohdalla oli laskosten kohdalla keinonahkaa nelinkerroin.


Edellisen laukun kanssa oli myös suuria vaikeuksia saada kiinnitettyä nahkaosissa näkyviä niittejä. Moni pohti facebookin ompeluryhmässä, jossa laukkuja porukalla työstettiin, että liekö niitit ovat liian pitkiä. Keskustelujen pohjalta päätin tällä kertaa hankkia riittävän kovan alusta niittien hakkaamiseen. Levypaino osoittautui hommaan toimivaksi ratkaisuksi ja kuulkaa, kyllä oli helppoa. Lähes kaikki niitit onnistuivat sievästi muutamalla napakalla iskulla. Jälkikin on niin siistiä että. Niittejä hakatessa ehdottomasti tärkeintä on siis kova alusta. Piti paikkailla muutamat ensimmäisen laukunkin niitit.


Niin... kaikki sujui kuin tanssi... Mutta palataanpa sitten otsikon aiheeseen. "Erityisen onnistuneen"  taskun salaisuus lienee seuraavien askelten seuraamisessa:

1. Leikkaa kankaasta tarvittavat palat ja varo jättämästä kangasta suotta yli.
2. Taskun ompelemiseen päästyäsi huomaa heti alkajaisiksi, että oletkin epähuomiossa jättänyt taskun leikkaamatta taitteelta ja sinulla on siis oikeastaan vain puolikas tasku, eikä kangastakaan ole enää jäljellä.
3. Päätä mennä näillä, mitä on. Voihan siitä taskusta jättää keskimmäiset taitteet tekemättä. Tasku mikä tasku, tuskin se äiti niin välittää.
4. Nauti lasi valkoviiniä ja sen innostamana lue ohjetta hiukan huolettomammin kuin yleensä.
5. Unohda kiinnittää magneettilukot ennen kuin olet ommellut päällys- ja vuorikankaan yhteen.
6. Päätä olla välittämättä. Tuskin se äitikään niin välittää, vaikka lukon kiinnikkeet jäisivät taskun sisälle näkyviin. Eikös äitienpäivälahjojen kuulu ollakin itse askarrelun näköisiä?
7. Tee saksilla reiät lukoille. Leikkaa yhdestä reiästä rennolla otteella sen verran suuri, että lukko ei pysy kiinni.
8. Harmittele hetki, mutta totea sitten, että tuskin se äiti edelleenkään välittäisi. Mene välillä nukkumaan.
9. Totea aamulla taskua tutkiessasi, ettei tällaista sutta voi laukkuun ommella kiinni.
10. Kaavi hädissäsi päällyskankaan viimeisestä jämäpalasta siedettävän kokoinen tasku ja paikkaa edelliset mokasi.
11. Ole tyytyväinen korjaustoimenpiteisiin ja ompele laukku loppuun.
12. Huomaa laukun sankojen metalliosia asentaessasi, että tarvikepussissa on magneettilukkojen vastinkappaleet. Ilmankos eivät tuntuneet ihan yhtä tukevilta kuin ensimmäisessä laukussa.
13. Ehkä se äiti ei kuitenkaan niin välitä.

Neulisti

Kärkipisteet, yhdistykää!

$
0
0
Ai kuulostaa hölmöltä otsikolta? En minä sitä keksinyt, vaan noin tämän huivin nimi suomentuu.


Mitä:Vertices unite /Stephen West
Miten: Pyöröpuikko 3.5 mm
Mistä: Kässäkerho Pom Pom Donegal Tweed, 271 g
Ravelryssa

Kevät on juossut ohitse jostain takavasemmalta, kun olen suunnitellut neuleohjeita (niistä kuulette lisää kesäkuussa, kun ne julkaistaan). Niinpä nyt oli korkea aika neuloa jotain rentoa aivotonta, ihan vaan, koska se olisi kivaa.


Aloitin loppukesästä langanostolakon, jota kesti tammikuun loppuun asti. Ja koko sen ajan hakkasin päätä seinään, kun Pom pom laitteli someen toinen toistaan kuolattavamman näköisiä Donegal-vyyhtejä ihanissa pastelliväreissä. Tiesin tasan tarkkaan, mitä ainakin ostan lakon päätyttyä. Niinpä keväisellä Kuopion-reissulla tuli pyörähdettyä erinäisessä putiikissa ja kannettua sieltä vyyhti jos toinenkin Donegalia kotiin.


Tiesin, että haluan turkoosista, vaaleanpunaisesta ja harmaasta ainaoikean, raidallisen huivin. Mahdollisesti jonkun Stephenin huivin. Olin rakastunut Instagramissa tähän yksilöön, jossa yhtenä lankana olikin juuri samainen vaaleanpunainen Donegal. Hetken aikaa huivivaihtoehtoja selailtuani annoin periksi ja totesin, että jos huvittaa apinoida, niin apinoidaan sitten kunnolla. Niin, että päädyin sitten Vertices unite -huiviin.


Huivi on tosi hauska neulottava. Siinä tehdään pala kerrallaan erilaisia kolmioita ja suunnikkaita levennyksin/kavennuksin tai lyhennetyin kerroksin. Osa palikoista on kahdella värillä raidoitettuja ja osa yksivärisiä. Lopuksi koko komeus ympäröidään i-cord -reunuksella.


Vähän piti kapinoida ohjeistusta vastaan. Huivissa käskettiin vähän väliä jättää edellisen osion silmukoita jämälangalle odottamaan, mutta minusta se oli kertakaikkisen turhaa. Hyvin ne puikoille mahtuivat, kunhan vaan mietti hetken, että mihin suuntaan puikkoja seuraavaksi tarvittiin. Olkoonkin, että sitten huivia ei päässyt levittelemään ihaillakseen sen valtavuutta kesken neulomisen.



Lisäksi tässä oikeasti olisi ohjeen mukaan viittä eri väriä, mutta metrit riittivät justiinsa kolmiväriseen versioon. Huivissa on tarjolla pieni ja iso koko, joista halusin ehdottomasti lähteä shlanket -linjalle (shawl+blanket, eli huivipeitto). Ohjeen mukaan isompaan kokoon riittäisi juuri alle 1200 m, jolloin kolmellakin vyyhdillä pärjää. Vähän piti kyllä varmistuslaskea, että mitenkäs päin nämä värit on sitten aseteltava, jotteivät lopu kesken.



Tämän oli tarkoitus olla rentouttava neulomus kaiken maanisen neulesuunnittelun välissä, mutta ihan täysin en onnistunut. Kävi niin, että joka toisen osion kohdalla minulla oli vain kauhea kiire saada jo valmista ja päästä seuraavan työn kimppuun, ja joka toista osiota neuloin rennosti ja nautiskellen. Noh, puolet oikein.


Huivista tuli ihan hirvittävän ihana. Ei näy pastelliselle villitykselle loppua. Muistan vielä, kuinka viitisen vuotta sitten pastellinen mintunvihreä oli kirosana. Nyt se on parasta maailmassa. Maailma muuttuu Eskoseni.

Neulisti

Kerran vielä pojat!

$
0
0
Tai siis naiset. Tai siis nainen. Äh... Sitä vaan siis, että neuloin uudestaan samasta ohjeesta, mitä ei kovin usein tapahdu.


Mitä:Matrimonio bolero / hand made by fasOLA
Miten: Pyöröpuikko 4.0 mm
Mistä: BC Garn Jaipur Fino, 36 g
Ravelryssa

Kai joka kaveriporukassa on se yksi tyyppi, joka toisten puhuessa tulevista juhlistaan pohtii vaan, että mitäs hän voisi sinne juhlakalun ylle neuloa/ommella? Vai oonko se vaan minä?


Joskus käy niin onnellisesti, että työkavereista saa itselleen ihan oikeita kavereita ja jopa ystäviä. Heti, kun toveri kertoi väitöspäivän olevan päätetty, odotin vain tilaisuutta tarjoutua neulomaan juhla-asuun sopivan pitsiboleron. Se on nääs mahtavaa, kun voi samalla kertaa olla ihan tosissaan avuksi ja pääsee samalla antamaan lämmöllä neulotun lahjan. Kaksi kärpästä, yksi isku ja silleen.


Ei tarvinut näyttää kuin yksi kuva tästä mallista, johon kaikki aina päätyvät, kun se oli jo hyväksytty hyväksi suunnitelmaksi. Niin vähän epäilinkin. Toissa kesänä lupasin neuloa serkun häihin boleron ja silloin yritin tarjota vaikka mitä eri vaihtoehtoja tietäen, että tähän sitä kuitenkin päädytään. Enää en pyristellyt mallin suosiota vastaan, vaan tarjosin sitä suosiolla heti.


Käytiin yhdessä valitsemassa juhlamekon kanssa yhteen sopiva väri ja sovittiin, että teen tällä kertaa vähän ohjetta lyhyemmät hihat. Jätin niistä kaksi reunimmaista lehtikuviota pois.


Mallihan neulotaan siis hihansuusta hihansuuhun yhtenä palana ja lopuksi ommellaan hihasaumat ja virkataan reunus. Viimeksi tätä neuloessa nurisin ohjeesta, mutta tällä kertaa seurasin kirjallisten ohjeiden sijasta pelkkiä pitsikaavioita, enkä törmännyt ongelmiin kertaakaan.


Pisteet kaverille, joka lähti mukisematta juhlamekossa metsään pönöttämään, että sain blogiin kuvat. Ja onnea väitökseen, hyvin se menee!

Neulisti

Sielukas

$
0
0
Suunnittelukärpänen on puraissut ja pahasti. Tai siis hyvästi. Mutta vähän hankalampi juttu se on silloin, jos on juuri luvannut suunnitella ja neuloa jotain ihan muuta ja sitten iskee inspiraatio ja heti pitäisi päästä aloittamaan, muttei voi. Onneksi inspis ei ehtinyt haihtua sillä välin, kun hoidin muita neulevelvollisuuksia, niin jotta nyt voin esitellä teille uusimman neulemallini.


Mitä:Soulful / Oma ohje
Miten: Pyöröpuikot 2.5 mm ja 3.0 mm
Mistä: Holst Garn Coast, 144 g
Ravelryssa

Tuli visio henkäyksen kevyestä kevät-/kesätakista, jossa olisi minulle epätavallisen korkea pääntie, mutta sen alapuolella ikäänkuin avarampi pitsinen pääntie. Ryntäsin TitiTyyn neuleillan alkajaisiksi Holst-hyllyille sopivaa värittömyyttä etsimään. Kyllä oli vaikea valinta kaikkien niiden ihanien harmahtavan valkoisten ja beigehköjen keskellä. Toveria tarvittiin apuun ja silti valinnasta ei tahtonut tulla mitään. Alunperin ajattelin takkiin Holstin uutta Tidesiä, mutta kun siinä ei ollut saatavilla juuri tätä valitsemaani väriä ja Tidesin tarjolla ollut vaihtoehto näytti tämän vieressä kovin sieluttomalta. Nih! Epäväritkin voivat olla kovin sielukkaita. Siitä takille nimi.


Takki neulotaan ylhäältä alaspäin ja siinä on istutetut hihat. Uanin neuloneille siis tuttua kauraa. Lisämielenkiintoa tuo etukappaleissa oleva pitsi, joka hiljakseen hiipuu hävyksiin. Pidän siitä, että pitsi muodostaa ikään kuin v-aukkoisen pääntien tuohon varsinaisen resorin alapuolelle.


Takissa tehdään vyötärömuotoiluja ja siinä on 3/4-hihat. Pääntielle, helmaan ja hihansuihin tulee kierrettyä joustinta. Pääntien resori on hyvä neuloa pienemmillä puikoilla, jotta siitä tulee riittävän napakka. Nappeja tähän yksilöön upposi 14 kpl. Nappilistakin on kierrettyä joustinta.


Parasta takissa on kauniin pitsin lisäksi sen keveys. Tähän M2-koon takkiin meni alle 3 kerää Coastia! Ei siis juuri mitään. Neule on kevyt ja lempeä päällä ja langasta on puolet puuvillaa, mikä tekee siitä erinomaisen juuri tämmöisiin kesäneuleisiin.


Tuttuun tapaan ohjeesta löytyy 9 kokoa ja ohje on tarjolla suomeksi ja englanniksi. Pitsistä on kaavio ja englanninkielisessä ohjeessa myös sanalliset ohjeet.


Takissa on lisäksi pikkuruiset taskut, jotka nekin neulotaan täysin saumattomasti. Tekniikkaan on ohjeessa kuvallinen opastus. Ohjeen voi ostaa Ravelrysta tämän linkin takaa.




Miten on, huvittaisiko KAListella? Saataisiinko kesän neulefestareille sielukas yhteiskuva kasaan? TitiTyy, joka sponssasi langat suunnittelutyöhön, on luvannut myös tarjota palkinnon KAListeluun. Tulkaa Ravelryn puolelle turinoimaan lankavalinnoista ja takin etenemisestä.

Neulisti
Viewing all 652 articles
Browse latest View live